תסרוקות שונות הן חלק מהתרבות שלנו (תחשבו רגע על התסרוקת רייצ'ל מהתוכנית חברים).
אז מה עושים כשהשיער מתחיל לנשור, ומותיר קרחות עגולות ולעיתים גם נרחבות יותר? האם זה אומר שאנחנו חולים? האם יש טיפול לתופעה? איך מתמודדים עם המבטים ברחוב?
אנשים שסובלים מהתקרחות מוקדית מספרים הרבה פעמים שהם לא אוהבים ארועים חברתיים שבהם ינעצו בהם מבטים מרחמים או תמוהים למה הם חובשים כובע.
אלופציה אראטה
"השיער שלנו הוא הכוח שלנו, היופי שלנו, הסימן לבריאות" משפטים מאין אלו טבועים בנו מגיל צעיר, ואנו מקדישים לשיער שלנו יותר מדי זמן במשך היום: נשים מעצבות, מחליקות, צובעות וגברים מנסים לטפח בלורית או מוהיקן.
לכן, התקרחות מוקדית יכולה להיחוות בצורה מאוד לא נעימה ולפגוע בביטחון העצמי ובתפיסה העצמית.
התקרחות מוקדית, אלופציה אראטה (Alopecia areata) הינה מחלה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית תוקפת את זקיקי השיער ומתבטאת באזורי התקרחות עגולים מוקדיים בקרקפת.
לעיתים אלופציה אראטה מובילה לנשירת שיער גם בגבות ובריסים. במקרים נדירים יש התקדמות לערב אזורים יותר נרחבים, לעיתים אף את כל הקרקפת (alopecia totalis) או גם את כל שער הגוף (alopecia universalis).
הסיבה להופעת המחלה אינה ידועה, היא מופיעה לרוב במבוגרים צעירים, תתכן במתבגרים וכן בילדים לפני גיל ההתבגרות. יש השערה שמתח רגשי יכול להוות טריגר להתפרצות שלה, ולעיתים ניתן למצוא שבמשפחתו של למטופל עם אלופציה אראטה יש מחלות אוטואימוניות נוספות כמו מחלה בבלוטת התריס ואלופציה.
מהלך המחלה הוא בלתי צפוי. לרוב הילדים השיער יצמח חזרה אך תתכן הישנות של התופעה.
האם יש דרך להאט נשירה או לעודד צמיחה של שיער?
ניתן לעודד את צמיחת השיער על ידי מריחת תכשירים מקומיים שונים כגון סטרואידים מקומיים או בזריקות למוקדי ההתקרחות, טיפול אימונותרפי עם אנטרלין, חומצה סקווארית, טיפול במינוקסידיל ועוד.
במקרים חמורים ניתן לשקול טיפול בסטרואידים במתן פומי או תוך ורידי בשילוב עם מתוטרקסט. טיפולים אלו דורשים מעקב צמוד וכן ניטור של תופעות לוואי אפשריות.
מעכבי JAK הינם תרופות חדשות מבטיחות אשר נבדקות כעת במסגרת מחקר למחלה זו.
ישנם אמצעי עזר לכיסוי אזורי ההתקרחות לדוגמא- תרסיס בגוון השיער, תוספות שיער ועוד. במקרים בהם המחלה נרחבת ניתן לחבוש פאה או כיסוי ראש.
הצלחות בטיפול
לפני:
אחרי:
לפני:
אחרי:
לשים לב להשפעות הרגשיות
מלבד ההתקרחות, ילד או מבוגר עם אלופציה אראטה הוא אדם בריא לחלוטין. הבעיה העיקרית במחלה הינה ההפרעה האסתטית והחברתית, ולכן חשוב מאוד לתת מענה ותמיכה רגשית גם לילד שסובל מאלופציה אראטה וגם למשפחתו. צפו בראיון עם ד"ר איילת אולך על ההשפעות הרגשיות של התמודדות עם אלופציה אראטה ועל טיפולים חדשים בתחום.
לאתר העמותה למען חולי אלופציה אראטה "בראש מורם"
לסיכום
- אלופציה אראטה (התקרחות מוקדית) הינה מחלה אוטואימונית בה תאים "תוקפים" את זקיקי השיער וגורמים להתקרחות.
- המחלה יכולה להתחיל בגיל צעיר מאוד ובשלבים שונים בחיים.
- מהלך המחלה אינו צפוי לעיתים השיער יגדל חזרה ספונטנית ולפעמים המחלה תתקדם באופן משמעותי או תשנה לאחר הפוגה
- ישנם מגוון טיפולים אפשריים למחלה, לחלקם תופעות לוואי לא רצויות וחלקן עדיין בפיתוח. רצוי להתעדכן בפיתוחים החדשים למחלה.
- מטופלים הסובלים מאלופציה אראטה חווים לרוב התייחסות סטיגמטית מהסביבה, יכולים לחוות בושה ורצון להסתיר את התופעה.
- חשוב לציין כי הסובלים מאלופציה אראטה הם בריאים לחלוטין ומטרת הטיפול היא אסטתית.