פסוריאזיס במרפק

לחיות בבריאות עם פסוריאזיס

אני פוגשת בקליניקה שלי מטופלים שמסתובבים שנים עם קשקשים או עור עבה באזורי גוף שונים וכשאני אומרת להם "כנראה שיש לך פסוריאזיס" הם משתתקים, נבהלים וחוששים מאוד. אחרי שאנו חוקרים קצת את ההיסטוריה ומוצאים איזה סבתא רבה שאולי היה לה פסוריאזיס אבל אף פעם לא הלכה להבדק ויכול להיות שהיא הורישה למטופל את הנטיה לפתח פסוריאזיס, אני מיד מרגיעה את המטופל ומסבירה שהמחלה נפוצה מאוד, אפשר לחיות איתה בבריאות ובשלום ולא צריך לשים תווית של "חולה פסוריאזיס" אלא "בריא עם (קצת) פסוריאזיס".

ברגע שמבינים שניתן לטפל במחלה במגוון דרכים וניתן להמשיך להתנהל באורח חיים דומה לפני קבלת ה"אבחנה" ומדד הלחץ יורד, אז מתחילים בעבודה המשותפת לטיפול המיטבי עבור המטופל.
כשאני רואה מטופלת שחוזרת לים, אחרי שלוש שנים שהיא נמנעה מלצאת בבגד ים בגלל המבוכה אני מרגישה שעשיתי משהו בשביל איכות החיים שלה.

מה זה בעצם פסוריאזיס?

פסוריאזיס הינה מחלת עור דלקתית כרונית, המתאפיינת בנגעים אדומים מעובים עם קשקשת לבנה-כסופה על פני העור .המחלה נפוצה יותר בקרב מבוגרים, אולם ב1/3 מהמקרים המחלה מופיעה לראשונה בגיל הילדות.

האזורים השכיחים להופעת המחלה הם המרפקים, הברכיים והקרקפת. יכולה להיות מעורבות מפושטת יותר בגוף ,מעורבות של ציפורנים ובקפלי הגוף. פסוריאזיס יכולה להיות מלווה בגרד, בעיקר בגיל הילדות.

פסוריאזיס בילדים יכולה להופיע לאחר דלקת גרון חיידקית (חיידק הסטרפטוקוק) ,לאחר טראומה בעור ובמצבי לחץ או ללא טריגר ברור.

ישנם סוגי פסוריאזיס שונים:

פסוריאזיס רובדית (plaque) – הצורה השכיחה ביותר בהם נצפים נגעים באזורים המועדים לטראומה (ברכיים מרפקים, כפות ידיים ורגלים ,קרקפת)
פסוריאזיס טיפתית (guttate) – נגעים קטנים מפושטים בצורה של טיפות, צורה זאת מופיעה בעיקר לאחר דלקת גרון חיידקית בילדים.
פסוריאזיס "הפוכה" (psoriasis inversa) – נגעים אדומים תחומים עם או ללא קשקשת בקפלי העור (בתי שחי, מפשעות, גניטליה)
פסוריאזיס פוסטולרית (pustular psoriasis) – צורה נדירה ושונה של פסוריאזיס בה מופיעים פוסטולות – נגעים מוגלתיים מפושטים לעיתים מלווים בחום סיסטמי.

מחלות נלוות

ישנם מחלות נלוות שנמצאו בשכיחות גבוהה יותר בחולי פסוריאזיס ולכן נדרש מעקב וסקר למחלות אלו כולל: השמנת יתר, סכרת, יתר לחץ דם, מחלת מעי דלקתית (קרוהן) ודכאון. מעורבות מפרקים (Psoriatic Arthritis) נדירה יחסית בפסוריאזיס בגיל הילדות ויכולה להתפתח לפני הופעת הפסוריאזיס העורי.

מהלך

פסוריאזיס היא מחלה כרונית עם מהלך גלי. בילדים לעיתים יש הפוגות ספונטניות במחלה. נכון להיום, אין ריפוי מלא למחלה. מטרת הטיפול הינה להשרות הפוגה מלאה לאורך זמן ממושך.

פסוריאזיס בקרקפת
פסוריאזיס בקרקפת

איך מטפלים בפסוריאזיס?

ישנם מגוון טיפולים למחלת הפסוריאזיס, והתחום של טיפול תרופתי בפסוריאזיס כל הזמן מתעדכן ומתחדש.

טיפולים מקומיים (במריחה) כוללים: סטרואידים, נגזרות של ויטמין D ,זפת ונגזרותיו (אנתרלין), חומצה סליצילית, חוסמי קלצינאורין (Protopic, Elidel), ומעכב PDE4 (Staquis)

טיפולי פוטותרפיה (קרינה אולטרה-סגולה) וטיפולי קלימתוטרפיה (טיפול בים המלח) הינם טיפולים יעילים המוצעים לאחר כשלון טיפול מקומי.

למקרים בהם אין תגובה לטיפולים מקומיים ולפוטותרפיה ניתן להציע טיפולים מערכתיים (במתן פומי או תת-עורי).

הטיפולים כוללים נגזרת של ויטמין A (Acitretin) מעכב PDE4 (Apremilast) ותרופות מדכאות חיסון מסוג Methotrexate ו-Cyclosporin.

לכל תרופה יש התוויה טיפולית, מינון ותדירות נטילה שונה, ופרופיל תופעות לוואי שונה. התרופה מותאמת לפי שיקול דעת הרופא המטפל בהתאם לגיל החולה, מצב הפסוריאזיס שלו ופרופיל הבטיחותי של התרופה. נדרש מעקב הדוק וניטור של המטופל תחת טיפולים אלו.

תרופות ביולוגיות – תרופות המכוונות כנגד חלבונים ספציפיים שאינם מדכאים את כלל תאי החיסון וכוללות: Etanercept (מאושר לשימוש מגיל 6), Humira (מאושר לשימוש מגיל 4), Stelara (מאושר לשימוש מגיל 12), ותרופות חדשות יותר הנמצאות בשלבי מחקר בילדים (נוגדי IL-23 IL-17).

הפרופיל הבטיחותי של תרופות אלו הינו בטוח לשימוש והוכיח יעילות גבוהה לטיפול בפסוריאזיס.

לקריאה נוספת על הצלחת טיפולים ביולוגים בילדים עם פסוריאזיס.

ההשפעות של הפסוריאזיס אינן מצטמצמות לתחום הרפואי בלבד. לעיתים קרובות, אנשים עם פסוריאזיס מתמודדים גם עם קושי רגשי וחברתי נלווה. לכן, בנוסף לטיפול שנבחר, חשוב ורצוי להידרש לצד הפסיכולוגי של המחלה, התמודדות עם הנראות שלה, ועם הפגיעה באיכות החיים עקב המחלה.

לסיכום

  • פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית שיכולה להופיע כבר בילדות.
  • אזורים מעורבים יכולים לכלול את הקרקפת, עור הגוף, עור כפות הידיים והרגליים, הציפורנים והמפרקים.
  • לפסוריאזיס מגוון טיפולים אפשרים שעיקרם משחות המכילות ויטמין D, סטרואידים, וזפת, טיפולי אור (פוטותרפיה) ובמקרים יותר קשים גם טיפולים במתן דרך הפה וטיפולים ביולוגים בזריקות.
  • הטיפולים המקובלים לפסוריאזיס יעילים ובטוחים
  • חשוב להיות בקשר רציף עם רופא העור שלך להתאמת טיפול מתאים ומעקב אחר ההתקדמות
LinkedIn
WhatsApp
שליחה באימייל
הדפסה
נשמח לקבל אתכם בקליניקה שלנו

דרכי גישה ואפשרויות חניה

המרפאה של ד"ר איילת אולך ממוקמת בבניין עופר הסמוך לקניון הגדול בפתח תקווה ולמלון פרימה לינק.

אפשרות א': לחנות בחניון הקניון הגדול פ"ת בקומה 4P, לרדת במעלית החניון לקומה 2L, לעבור למעליות בניין עופר באותה הקומה ולעלות לקומה 9 למרפאת שר"פ.
החניה חינם למשך השעתיים הראשונות.

אפשרות ב': למצוא חניה סמוכה ברחוב ולהיכנס לבניין עופר ישירות מרחוב מוטה גור מספר 4.