ילד עם משקפי שמש וכובע רחב

חכם בשמש – האם יש דבר כזה שיזוף בטוח?

הקיץ הישראלי הוא לוהט. החום הלחות והשמש קופחים על עורנו, ועלינו להישמר מפני הנזקים שיכולים להגרם מחשיפה ישירה לשמש ללא הגנה.
אם פעם היה באופנה להשתזף למשך שעות על גבי שעות בים, היום אנו יודעים שחשיפה כזאת לשמש מזיקה לנו לטווח הקצר והארוך ויכולה לגרום לסרטן עור, פיגמנטציה והזדקנות מואצת של העור.

שימוש בקרם הגנה יכול להגן עלינו מפני נזקים אלו, והמודעות לשימוש בתכשירים הללו עולה. קיימים מספר רב של תכשירים בפארמים השונים, והרבה פעמים שואלים אותי מה בטוח לגילאים קטנים, ובאיזה מוצרים כדאי להשתמש. אז לרגל בא הקיץ, הנה כמה תשובות לשאלות נפוצות לגבי שימוש בקרם הגנה.

מי צריך להשתמש בקרם הגנה?

כל אחד! שימוש בקרם הגנה יכול לסייע במניעת סרטן העור על ידי הגנה מפני קרני השמש האולטרה סגולות (UV) המזיקות. כל אחד יכול חלילה לחלות בסרטן העור, ללא קשר לגיל, מין או גוון עור. לפי הסטטיסטיקה, אחד מכל חמישה יפתח סרטן עור במהלך חייו. קרם הגנה יכול גם לסייע במניעת הזדקנות מוקדמת של העור, כגון קמטים וכתמי גיל, הנגרמים מחשיפה גבוהה ל-קרני UV.

גב אדמומי לאחר חשיפת יתר לשמש

באיזה קרם הגנה עלי להשתמש?

  • קרם הגנה בספקטרום רחב (מגן מפני קרני UVA ו-UVB)
  • תכשיר בעל מקדם הגנה SPF (SUN PROTECTION FACTOR) של 30 ומעלה
  • תכשיר עמיד במים

אילו עוד צעדים אפשר לנקוט בכדי להגן על העור מפני נזקי השמש:

  • שהה.י בצל
  • המנע.י משהייה בשמש בין השעות 10:00-14:00. בשעות בהם קרני השמש הן החזקות ביותר
  • לבש.י ביגוד מגן מפני השמש כגון חולצה קלת משקל בעלת שרוולים ארוכים, מכנסיים ארוכים, כובע רחב שוליים ומשקפי שמש עם הגנת UV, במידת האפשר.
  • להגנה יעילה יותר מהשמש, בחר.י בגדים עם מקדם הגנה אולטרה סגול (UPF) על התווית.
  • הימנע.י ממיטות שיזוף! אור אולטרה סגול מהשמש וממיטות השיזוף עלול לגרום לסרטן העור ולהתקמטות.
  • תנהג.י בזהירות יתרה ליד מים, שלג וחול מכיוון שהם משקפים את קרני השמש המזיקות, מה שעלול להגביר את הסיכוי שלך לכוויות שמש.
  • אין דרך בטוחה להשתזף. בכל פעם שאת.ה משתזף. ת את.ה פוגע.ת בעור שלך. ככל שהנזק הזה מצטבר, את/ה מאיץ.ה את הזדקנות העור שלך ומגדיל את הסיכון שלך לפתח את כל סוגי סרטן העור.

מתי עלי להשתמש בקרם הגנה?

צריך למרוח את קרם ההגנה כל יום ובכל עונה, על עור חשוף (שאינו מכוסה בבגדים) בשהייה בחוץ. השמש פולטת קרני UV מזיקות כל השנה. אפילו בימים מעוננים, עד 80% מקרני ה-UV המזיקות של השמש עלולות לחדור לעננים.

מה כמות קרם ההגנה שעלי להשתמש, ובאיזו תדירות עלי למרוח אותו?

יש למרוח קרם הגנה בכמות המספקת לכסות את כל העור שלא מכוסה בבגדים. רוב המבוגרים צריכים בערך כמות שתמלא כוסית של ויסקי – כדי לכסות את גופם במלואו. ילדים, לעומת זאת, צריכים רק כמחצית מהכמות הזאת.

  • אל תשכח.י למרוח על גבות הידיים, הצוואר, האוזניים והחלק העליון של הראש.
  • מרחו קרם הגנה על עור יבש 15 דקות לפני היציאה החוצה.
  • סרטן העור יכול להיווצר גם על השפתיים. כדי להגן על השפתיים שלך, מרחו שפתון או שפתון שמכיל קרם הגנה עם SPF 30 ומעלה.
  • יש למרוח שוב שכבה של קרם ההגנה בערך כל שעתיים, או לאחר שחייה או הזעה, לפי ההוראות על הבקבוק.

אשה מורחת קרם הגנה בחוף הים

האם אני צריך להגן על עצמי מאור השמש הנראה?

אור נראה (visible light) עלול להחמיר את התכהות העור, הידוע גם בשם פיגמנטציה, במיוחד עבור אנשים עם גווני עור כהים יותר. כדי להגן על עצמך מפני אור נראה, חפש.י צל, לבש.י בגדים המגנים מפני השמש, והמרח בקרם הגנה רחב טווח בעל גוון (tinted) על התווית ובעל מקדם הגנה של 30 ומעלה. מסנני קרינה בעלי גוון מכילים תחמוצת ברזל העוזרים להגן על העור מפני ההשפעות השליליות של האור הנראה.

באיזה סוג של קרם הגנה עלי להשתמש?

  • הסוג הטוב ביותר של קרם הגנה הוא זה שתתמיד/י בשימוש בו. רק ודא/י שהוא מציע הגנה בספקטרום רחב (UVA ו-UVB), בעל מקדם הגנה של 30 ומעלה, והוא עמיד במים.
  • סוג קרם ההגנה שבו את/ה משתמש/ת הוא עניין של בחירה אישית ועשוי להשתנות בהתאם לאזור הגוף שיש להגן עליו. אפשרויות הגנה זמינות כוללות קרמים, תחליבים, ג'לים, משחות, תכשיר "סטיק" ותרסיסים.
  • קרמים הם הטובים ביותר לעור יבש ולמריחה על הפנים.
  • ג'לים טובים לעור שמן ואזורים שעירים, כגון הקרקפת או החזה הגברי.
  • סטיק טוב לשימוש סביב העיניים.
  • מסנני קרינה עם גוון מגנים על העור מפני UVA, UVB, והאור הנראה מהשמש ויכולים לסייע בהפחתת ה"שכבה הלבנה" שיכולה להיוותר על העור.
  • ישנם גם מסנני קרינה המיועדים למטרות ספציפיות, כגון לעור רגיש ולתינוקות.
  • חלק מקרמי ההגנה זמינים גם בשילוב עם קרמי לחות וקוסמטיקה. עם זאת, בעוד שמוצרים אלו נוחים, יש לזכור למרוח מחדש את קרם ההגנה כל שעתיים כאשר את/ה בחוץ.

למה חשוב לשים לב כשמשתמשים בספריי?

  • בעת מריחת מסנני קרינה בהתזה על ילדים, היו מודעים לכיוון הרוח כדי למנוע שאיפה.
  • רססו עד שהעור שלכם או של ילדכם מבריק ושפשפו אותו לאחר מכן כדי להבטיח כיסוי אחיד.
  • אין לשאוף מוצרים אלה או למרוח ליד חום, להבה פתוחה או בזמן עישון. כדי להימנע משאיפת קרם הגנה בתרסיס, לעולם אל תרסס/י אותו סביב או ליד הפנים או הפה.
  • רססו את קרם ההגנה על כפות הידיים ולאחר מכן השתמשו בידיים כדי למרוח אותו על הפנים.

מהם הסוגים השונים של קרני השמש?

אור השמש מורכב משני סוגים של קרניים מזיקות המגיעות לכדור הארץ – קרני UVA וקרני UVB. חשיפת יתר לאחד מהם עלולה לגרום לסרטן העור.
בנוסף לסרטן העור, תוצאות נוספות של חשיפת יתר לקרניים השונות:

קרני UVA עלולות לגרום להזדקנות מוקדמת של העור, לגרום לקמטים וכתמי גיל. קרניים אלו יכולות לעבור דרך זכוכית החלון ולהשפיע גם בעת נהיגה או נסיעה ברכב.

קרני UVB הן הגורם העיקרי לכוויות שמש. קרניים אלו אינן חודרות דרך חלון.

מה ההבדל בין מסנני קרינה כימיים לפיזיקליים?

מסנני קרינה כימיים פועלים כמו ספוג, וסופגים את קרני השמש. הם מכילים אחד או יותר מהמרכיבים הפעילים הבאים: אוקסיבנזון (oxybenzonen) , אבובנזון (avobenzone). תכשירים אלה נוטים להיות קלים יותר למריחה על העור מבלי להשאיר "שכבת גבס" לבנה.

מסנני קרינה פיזיקליים (מינרליים) עובדים כמו מגן. הם אינם חודרים לעור ומשקפים את קרני השמש חזרה. מספר מסנני קרינה פיזיקליים סופגים גם את קרני השמש. מסנני קרינה פיזיקליים מכילים את החומרים הפעילים תחמוצת אבץ (zinc oxide) ו/או טיטניום דו חמצני (titanium dioxide). סוג זה של קרם הגנה מתאים גם לעור רגיש.

מהו SPF?

SPF (ראשי תיבות של Sun Protection Factor – מקדם ההגנה משמש) הוא מדד לכמות אנרגיית השמש (קרינת UV) הנדרשת כדי לייצר כוויות שמש על עור מוגן (כלומר, בנוכחות קרם הגנה) ביחס לכמות האנרגיה הדרושה לייצור כוויות שמש על עור לא מוגן. ככל שערך SPF עולה, ההגנה מפני כוויות שמש עולה.
מדד ה-SPF אינו מעריך את משך הזמן שניתן לבלות בשמש מבלי לקבל כוויות שמש, ומתייחס לקינה מסוג UVB. אין מדד טוב להערכת המוגנות מפני קרינת UVA.

אמא בחוף הים מורחת ילד בקרם הגנה מהשמש.

האם SPF עם מספר גבוה טוב יותר מ-SPF עם מספר נמוך?

רופאי עור ממליצים להשתמש בקרם הגנה עם מקדם הגנה של 30 לפחות, החוסם 97% מקרני ה-UVB של השמש. SPF בעלי מספר גבוה יותר חוסמים רק מעט יותר מקרני ה-UVB של השמש, אך אף קרם הגנה לא יכול לחסום 100% מקרני ה-UVB של השמש.

כמו כן, חשוב לזכור שתכשירי הגנה בעלי מספר גבוה מחזיקים מעמד לאותו פרק זמן כמו מקדם הגנה בעל מספר נמוך. SPF עם מספר גבוה אינו מאפשר לבלות זמן נוסף בחוץ ללא מריחה מחדש. מכיוון שאנשים רבים מורחים רק כ-20-50% מכמות קרם ההגנה הדרושה להשגת כמות ה-SPF על התווית, מריחת מסנני קרינה בעלי SPF גבוה עוזרת לפצות על תת-המריחה הזאת. יש למרוח מחדש מסנני קרינה בערך כל שעתיים בחוץ, גם בימים מעוננים, ולאחר שחייה או הזעה, לפי ההוראות על הבקבוק.

האם עור התינוק שונה מעור ילד או מבוגר בהיבט של שימוש בקרם הגנה?

אצל תינוקות קטנים המחסום העורי עדיין לא מפותח דיו. אין מחקרים שבדקו את רמת הספיגה של קרם הגנה בפעוטות ולכן אין מידע על הבטיחות של ספיגה של חומרים לתוך עור התינוק.

לעומת זאת, חשיפה מוגברת לשמש בגילאים צעירים, ובייחוד כוויות שמש בילדות מהווה סיכון להתפתחות של סרטן עור.

כיצד אוכל להגן על התינוק או הפעוט שלי מפני השמש?

  • באופן אידיאלי, הורים צריכים להימנע ככל הניתן מחשיפת תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים לקרני השמש. הדרך הטובה ביותר להגן על תינוקות מפני השמש היא לשמור אותם בצל ככל האפשר, בנוסף להלבשתם בשרוולים קלים וארוכים, מכנסיים, כובע רחב שוליים ומשקפי שמש.
  • אם אינך מוצא.ת צל, ניתן ליצור אזור מוצל לתינוק ע"י מטרייה, אהיל או מכסה העגלה. וודאו שהתינוק לא מתחמם יתר על המידה ושהוא שותה מספיק נוזלים.
  • לתינוקות בני 6 חודשים ומעלה ניתן למרוח קרם הגנה רחב טווח ועמיד במים עם מקדם הגנה של 30 ומעלה על כל העור שאינו מכוסה בבגדים, בהתאם להוראות על תווית המוצר.
  • כאשר נמצאים בחוץ, יש למרוח מחדש את קרם ההגנה בערך כל שעתיים, או בתדירות שבה כתוב על התווית. מסנני קרינה המשתמשים במרכיבים תחמוצת אבץ (zinc oxide) או טיטניום דו חמצני (titanium dioxide) ו/או מסנני קרינה מיוחדים המיועדים לתינוקות או פעוטות, עלולים לגרום פחות גירוי לעורם הרגיש.
  • חשוב לזכור! מי שמורח קרם הגנה על עור התינוק יכול בטעות לחשוב שמותר לחשוף את התינוק לשמש למשך זמן ממושך יותר. לא לשכוח שחשיפה ממשוכת לשמש ולחום גם עם קרם הגנה יכולה להוביל להתייבשות ולחדירה מסוכנת של קרני האור לאורך זמן.

האם אני יכול להשתמש בקרם ההגנה שקניתי בקיץ שעבר, או שאני צריך לרכוש בקבוק חדש בכל שנה? האם הוא מאבד את יעילותו?

אם את.ה משתמש.ת בקרם הגנה מדי יום ובכמות הנכונה, בקבוק לא אמור להחזיק זמן רב.
אם את.ה מוצא.ת בקבוק קרם הגנה שלא השתמשת בו זמן מה, הנה כמה קווים מנחים שאתה יכול לעקוב אחריהם:

  • ה-FDA דורש שכל מסנני ההגנה ישמרו על חוזקם המקורי למשך שלוש שנים לפחות.
  • חלק ממסנני הקרינה כוללים תאריך תפוגה. אם תאריך התפוגה חלף, זרקו את קרם ההגנה.
  • אם אתם קונים קרם הגנה שאין לו תאריך תפוגה, רשמו על הבקבוק את התאריך שבו קניתם את קרם ההגנה. כך תדע מתי לזרוק אותו.
  • כל שינוי ברור בצבע או במרקם של המוצר אומר שהגיע הזמן לרכוש בקבוק חדש.
  • הימנע מהשארת מכלי קרם הגנה תחת אור שמש ישיר, או בסביבה חמה כמו בתוך המכונית, מכיוון שהדבר יאיץ את הפירוק של מרכיבי קרם ההגנה.

האם השימוש בקרם הגנה יגביל את כמות ויטמין D שאקבל?

שימוש בקרם הגנה עשוי להפחית את ייצור ויטמין D בעור שלך. עם זאת, אנשים בריאים מקבלים כמות נאותה של ויטמין D מתזונה הכוללת מזונות או משקאות העשירים באופן טבעי בוויטמין D.

אם את.ה מודאג.ת מכך שאינך מקבל מספיק ויטמין D, עליך לדון באפשרויות שלך לקבלת ויטמין D עם הרופא.ה שלך. בניגוד למה שהיה נהוג בעבר- אין צורך ל"השתזף" בשמש על מנת לצרוך ויטמין D!

האם מסנני קרינה בטוחים?

  • סרטן העור הוא הסרטן הנפוץ ביותר, וחשיפה לא מוגנת לקרניים האולטרה סגולות המזיקות של השמש היא גורם סיכון מרכזי לסרטן העור. עדויות מדעיות תומכות ביתרונות השימוש בקרם הגנה כדי למזער נזקים לעור לטווח קצר ולטווח ארוך כתוצאה מ-UV.
  • אין הוכחה מדעית שמרכיבי קרם הגנה כלשהם הזמינים כיום מזיקים לבריאות האדם.
  • אם את.ה מודאג.ת לגבי הבטיחות של המרכיבים בקרם ההגנה שלך, דבר עם רופא עור מוסמך כדי להתאים תוכנית הגנה מהשמש שמתאימה לך.
LinkedIn
WhatsApp
שליחה באימייל
הדפסה
נשמח לקבל אתכם בקליניקה שלנו

דרכי גישה ואפשרויות חניה

המרפאה של ד"ר איילת אולך ממוקמת בבניין עופר הסמוך לקניון הגדול בפתח תקווה ולמלון פרימה לינק.

אפשרות א': לחנות בחניון הקניון הגדול פ"ת בקומה 4P, לרדת במעלית החניון לקומה 2L, לעבור למעליות בניין עופר באותה הקומה ולעלות לקומה 9 למרפאת שר"פ.
החניה חינם למשך השעתיים הראשונות.

אפשרות ב': למצוא חניה סמוכה ברחוב ולהיכנס לבניין עופר ישירות מרחוב מוטה גור מספר 4.