פורסם בעיתון הארץ בתאריך 8.8.2024
פתיחת שנת הלימודים מציבה אתגרים רבים לתלמידים: צמצום שעות מסך, השכמה מוקדמת, הסתגלות לצוותי הוראה חדשים, ועוד. תלמידים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס מתמודדים עם אתגר משמעותי יותר.
אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור כרונית, הנפוצה בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. כ-25% מהילדים בעולם המערבי סובלים ממנה ואצל 10-30% מהם המחלה נמשכת גם בבגרות. התסמינים כוללים גרד בלתי פוסק (לעיתים עד זוב דם), יובש בעור, ופריחה במקומות שונים בגוף. מעבר לפגיעה הפיזית,למחלה עלולות להיות גם השלכות נפשיות משמעותיות כולל תסמיני דיכאון והפרעות חרדה.
רבים מהתלמידים שמתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס סובלים מקושי חברתי. חבריהם לכיתה עלולים להעליב אותם או להתרחק מהם מחשש להידבקות, אף על פי שהמחלה לא מידבקת. מומלץ שגננות ומורים יסבירו לתלמידים ולהוריהם שאטופיק דרמטיטיס היא לא מחלה שאפשר להידבק ממנה.
זהירות טריגרים בדרך
אטופיק דרמטיטיס היא מחלה כרונית, ואין תרופה שמרפאת את המחלה. לכן המפתח להתמודדות אתה הוא ההקפדה על הטיפול בעת ההתלקחויות וטיפול מניעתי בין ההתלקחויות. יש להשתדל לשמור על עור לח באמצעות שימון תדיר של העור בקרמים ייעודים. עור יבש הוא עור חדיר, הנוטה להיחשף למגוון גדול של אלרגנים העלולים להחמיר את המחלה.
בנוסף, רצוי להימנע מכל טריגר שעשוי להחמיר את תסמיני המחלה – ישיבה על דשא, שימוש בבגדי צמר או לייקרה או חשיפה למזג אוויר קיצוני.
הטיפול המקובל באטופיק דרמטיטיס הוא משחות המכילות סטרואידים. אם המחלה קלה-בינונית, אפשר לטפל באזורים רגישים, וכדי למנוע התלקחויות באמצעות תכשירים נוגדי דלקת שאינם כוללים סטרואידים. במקרים חריפים יותר, כאשר ישנה התפשטות רחבה של הפריחה בגוף, ניתן לבצע פוטותרפיה – טיפול באמצעות חשיפה לקרינת UV מבוקרת. כמו כן, בשנים האחרונות אושרו לשימוש גם לילדים ובני נוער כמה תרופות ביולוגיות שפועלות באופן ממוקד על גורמי הדלקת במחלה.
פגיעה במעגל רחב
במקרים רבים המחלה פוגעת לא רק במי שסובלים ממנה אלא בשאר בני המשפחה. ההורים והאחים של הילדים מתעוררים בלילות לקול הבכי של האח או האחות הסובלים מהמחלה. במחקר שפורסם בכתב העת Dermatologic Therapy נבדקו ההשפעות של המחלה על איכות החיים של הילדים ובני המשפחות שלהם. החוקרים הגיעו למסקנה שהמחלה פוגעת בתפקוד הרגשי והחברתי של הילד החולה ובני משפחתו.
ההתלקחויות החוזרות, הגרד הטורדני והפגיעה באיכות השינה עלולים לגרום לתסכול, חרדה, לדיכאון ולפגיעה בביטחון העצמי. חולים רבים עם אטופיק דרמטיטיס חוששים לקראת החזרה לספסל הלימודים. פעמים רבות הילדים ובני הנוער חווים פגיעה חברתית כתוצאה מהאופן בו חבריהם לכיתה מתייחסים לתסמיני המחלה שלהם.
במידת הצורך, אם ילדכם סובלים מהמחלה, שוחחו עם צוותי ההוראה, עם המורים ועם שאר ההורים בכיתה והסבירו להם שאטופיק דרמטיטיס אינה מידבקת; כמן כן, ודאו שהילדים החולים לא נמנעים מאינטראקציות חברתיות ועודדו אותם לא להתבייש במחלה שלהם.
בנוסף, נסו להפחית את החשיפה לגורמים שמעודדים את התלקחות המחלה. אם קיים קושי לישון כתוצאה מגרד עז שאינו פוסק – פנו לרופא על מנת לבחון דרכי טיפול להקלה על התסמינים.
פורסם בעיתון הארץ בתאריך 8.8.2024